Tribu’ja e fortë dhe e madhe – NANAIMO

Nihuni me shkollën e mesme publike NANAIMO Ladysmith

Kur mendojme të studiojme jashtë vendit, faktorët që konsiderojmë janë:

 • Edukim Cilësor dhe i njohur ndërkombëtarisht,
 • Kosto e perballueshme rreth 50% me ekonomike sesa UK apo USA.
 • Një destinacion i sigurt
 • Mjedis mikpritës

Të gjitha këto jua ofron Kanadaja!

Një planifikim jo shumë i largët sjell në vëmendje dhe mundësine e punësimit pas diplomimit – Kanada është një nga vendet e pakta që ofron mundësi punësimi për studentët që kanë mbaruar Universitetet Kanadeze dhe kanë marrë një diplomë Kanadeze. Në fakt, pasi të përfundojnë studimet, studentët ndërkombëtarë mund të punojnë në Kanada deri në 3 vjet me vizë pune, kohë gjatë së cilës kanë mundësi të ndërtojnë një mundësi tjetër emigrimi nëpërmjet sistemit të pikëzimit!

Nanaimo është një qytet port prej me pak se 100,000 banoresh njëkohësisht nyje lidhëse mes Ishullit të Vancouver dhe mainland Vancouver, zyrtarisht ka motin më të butë në tërë territoret e Kanadasë.

Gjatë një vizite në Kanada përfaqësuesit e Crown Albania kanë shkëmbyer dhe përfituar eksperiencë në lidhje me procesin e rregjistrimeve të nxënësve Shqiptarë në shkollën e mesme publike – Nanaimo Ladysmith

Madhësia e shkollave të mesme ne Nanaimo varion nga 275 (Cedar) ne 1450 (NDSS) nxënës. Në varësi të çfarë studenti kërkon, infrastruktura mund të jetë aq e madhe sa për të akomoduar të gjithë por dhe aq e vogël sa për t’u ndjerë si në shtëpi.

Në total i gjithe qyteti mirëpret me pak se 200 studentë internacional. Si pasoje, nga pikepamja e komoditetit, autoritetet edukative kanë ‘luksin’ të përzgjedhin me shumë kujdes familjet pritese të cilat janë pika shumë të forta mbështetjeje në edukimin e të rinjve me vlerat e shëndetshme Kanadeze.

Studentëve ju ofrohet një dhomë personale dhe ata akomodohen me maksimumi 1 student tjetër ndërkombetar më të njëjtën gjini por jo nga një kombësi e njëjtë. Kjo ndodh pasi drejtuesit e programit konsiderojnë të rëndësishëm komunikimin në Anglisht ose Frëngjisht.

Nga e majta në të djathtë: Maria dhe Kristina nga Meksika, Jorge nga Spanja, Jasper nga Suedia, Valbona nga Shqipëria dhe Rob, District principal Nanaimo. Hanley mbrapa cameras:)))

Drejtuesi i Districtit, Rob Hutchins, që ka në menaxhim 30 shkolla përfshirë ato të mesme në district. https://ise.schools.sd68.bc.ca/  

Në godinën e administratës ajo që na tërheq vëmendjen është ana vizuale e gjallë, simbolika shkollës së mesme publike e Ladysmith që na përcjell më pas në të gjitha shkollat.

Vizioni i shkollës është: të ndërtoje një komunitet inkurajues, innovator, gjithëpërfshirës dhe të personalizuar të të mësuarit që frymezon sukses për të gjithe.

Eksperienca e studenteve tanë është e shkëlqyer.

Ata që janë bashkuar që në klasën e 10 kanë zhvilluar një lendë semestrale me detyrim që quhet ‘Career life education’ dhe që i mëson të shkruajnë resume, të bëjnë kërkime të thjeshta, të komunikojnë me borde të ndryshme (punësimi dhe akademike).

Gjithashtu lënda sqaron në mënyrë të detajuar dhe konçize kombinimin e lendëve të cilat përkthehen në kredite dhe ju japin mundësinë studentëve përgjatë gjithë shkollës së mesme (pra klasa 10,  11 dhe 12) të mbledhin këto kredite për të demonstruar merita akademike që i hapin rrugën regjistrimeve në Universitete prestigjioze me reputacion global si UBC.

 • Minimumi i krediteve për të marrë gjimnazin për studentët Kanadez dhe internacional që kryejnë krejt programin studimore të shkollës së mesme aty është 80 kredite per laureimin.
 • Klasa 11 shënon pikën ku studentit i kërkohet të nisë eksperiencë vullnetare, e cila vazhdon dhe në vitin pasardhës, në total 30 orë vullnetarizëm i certifikuar.
 • Sikurse në çdo strukturë akademike të mirë-rankuar, konkurrenca në Universitetet Kanadeze është shumë e fortë, pra nuk ka një limit të sipërm të krediteve. Universiteti i ishullit të Vancouver është pikërisht në Nanaimo (VIU) duke i dhënë qytetit dinamikën studentore dhe prezencë multikulturore ndërkombëtare.
 • Jeta shkollore në Nanaimo Ladysmith ofron shumë aktivitete jashtëshkollore, duke përfshirë skuadra atletike (futboll, golf, basketboll, rugby, etj.), Klube (drama, prodhim gazete, etj.), Arte interpretuese (grupi xhaz, turne, etj.) Klubi i vallëzimit, teatri muzikor, dhe ngjarjet shoqërore (vallet, promovimet e shpirtit shkollor, etj.)

NANAIMO në gjuhën Indiane do të thote “Big, strong tribe/Tribu e forte dhe e madhe” burimi: ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA

Aktivitete që mund të bëhen në kohën e lirë

Kuriozitete mbi qytezen Nanaimo Ladysmith

 • Nanaimo Dessert Bar është krenaria e qytetit, ka 30 versione që përfaqësojnë kulinarine e një shtegtimi të famshëm me biçikletë (hiking trail) ku secili destinacion ndryshon me një ingredient që e jep shijen unike.
 • Në largesi me pak se 3 orë ndodhet Tofino që konsiderohet si parajsa botërore e surf’isteve.
 • Ndërkohe Vancouver është 1 orë e gjysëm larg me traget (BC Ferries është linja e trageteve që ka eksperimentuar përdorimin e sistemit të operimit elektrik në mënyrë që të ulë zhurmën dhe te mos shqetësojë gjallesat nënujore). Shume rekomandojne seaplane (15 minuta) që është një experiencë e jashtëzakonshme, gjithashtu eshte dhe mundësia për t’a përshkruar të gjithë distancën me fluturim tradicional në vetëm 20 minuta.
 • Ndër kuriozitetet që ia vlejnë të eksplorohen janë Nanaimo wreck diving që tregon mrekullitë që mund të bëjë njeriu në përpjekje për t’u përafruar me natyrën. Kjo hapësirë përfshin 3 anije të mbytura në mënyrë të kontrolluar nga autoritetet duke filluar nga rreth 50 vite më parë me synimin që të ‘banoheshin’ nga bota nënujore dhe kësisoj të mundesojnë një aventurë zhytjete të pashoqë https://www.youtube.com/watch?v=8lecOvdRxj4
 • Për më shumë kampionati botetor i Bathtub https://www.youtube.com/watch?v=MZJjiHo-wa0 zhvillohet në Nanaimo.
 • Victoria, cepi me i largët i ishullit të Vancouver është më pak se 1 orë e gjysëm larg.
 • Vetë Nanaimo ka peisazhin më mahnitës me bollëk natyror të gjelberimit dhe ujërëave lumor, liqenor, oqeanik dhe në formën e ujëvarave.
 • Për më shumë informacion https://www.tourismnanaimo.com/

Crown Albania është Organizatë Jofitimprurëse e regjistruar me vendim gjykate numër 957 në Dhjetor 2014, Nipt L51704451H.

Qendra është përfaqësuese e kontraktuar e më shumë se 150 shkollave publike dhe private ne Kanada. Ka një ofertë dhe një portë për interesin e të gjithëve ndërkohë që ne kemi në çdo rast në qëndër të vëmendjes ofrimin e mundësive të barabarta për studentet ekselentë Shqiptarë.

Assistenca jonë është 360 gradë, nga marrja e interesit tuaj, përftimi i ofertës deri në përfundimin e procedurave të vizës pranë Autoriteteve Emigratore.

Studimet jashtë Shqipërisë kërkojnë një planifikim në kohë dhe ne rekomandojmë që aplikimet të mos i lini për në moment të fundit, në mënyrë që të sigurohet një proces i kujdesshëm dhe i suksesshëm.

Ruajtja e shëndetit mendor në botën e koronavirusit

Dielli po shkëlqen dhe nuk ju lejohet të dilni nga shtëpia.

Ju keni studiuar shumë për muaj të tërë dhe tani nuk ka provime.

Prindërit tuaj janë jashtëzakonisht të zënë, por ata nuk po shkojnë në punë.

Gjatë kësaj periudhe të vështirë, një nga shqetësimet që është shfaqur në të gjithë botën është se si të qëndrojmë të shëndetshëm mendërisht kur shkollat dhe kolegjet janë të mbyllura. Për t’ju përgjigjur më mirë kësaj pyetje, kam punuar me një psikologe të diplomuar në Universitetin e Tiranës, Anila Qerosi, e cila më ka ndihmuar të kuptoj raportet e ekspertëve nga Universitetet e Oxford dhe Cambridge, në fushën e shëndetit mendor, shëndetit fizik dhe atij global, veçanërisht tek grupmosha e adoleshentëve dhe të rinjve.

Studentët në të gjithë globin u përballën papritur me një realitet shumë konfuzues. Rutinat e jetës së përditshme janë “asgjësuar” nga pandemia që po na prek të gjithë ne, dhe të përballesh psikologjikisht me këto ndryshime është po aq e vështirë sa të përballesh fizikisht me to.

Si duhet të përgjigjen të rinjtë ndaj sfidës së lockdown-it? Këshillat janë të qarta:

 • Qëndroni të informuar, por mos e teproni me lajmet

Lajmet në muajt e fundit kanë qenë potencialisht shqetësuese për të gjithë ne. Çështja kryesore është të jemi të mirëinformuar mirë, por jo të përqendrohemi më shumë seç duhet në të. Faktet e mbajnë situatën nën kontroll dhe ndihmojnë në minimizimin e frikës.

Ju mund të jeni rritur duke u mbështetur në mediat sociale për tu informuar, por ky nuk është burimi më i mirë – titujt e theksuar të lajmeve dhe keqinformimi i shpeshtë i mediave sociale mund të rrisin ankthin dhe të çojnë në përsëritje të pafund të historive alarmante. Në vend të kësaj, ne kemi nevojë për informacion të qetë, të saktë nga burime autoritare, siç është Organizata Botërore e Shëndetit, dhe në Mbretërinë e Bashkuar njerëzit e dinë që ata gjithashtu mund të mbështeten në pavarësinë e BBC-së për informacion të paanshëm. Me internetin është mjaft e thjeshtë të gjesh burime të besushme kudo që ju jetoni. Ka një incidencë më të madhe të virusit në Mbretërinë e Bashkuar sesa në Shqipëri, por gjendja shpirtërore e britanikëve vazhdon të mbetet e qetë. Shqipëria gjithashtu duket se e ka shmangur panikun.

 • Fokusohuni në diçka tjetër

Mendja jonë nuk mund të mbajë dy mendime në të njëjtën kohë. Ne nuk mund të frikësohemi për koronavirusin dhe në të njëjtën kohë të bëjmë detyrat e shtëpisë apo të mësojmë një gjuhë të re. Kështu që, sapo një mendim shqetësues t’ju vijë ndërmend, përpiquni të shpërqendroni veten – duke u marrë me diçka produktive apo argëtuese.  Në këtë mënyrë, shfrytëzoni çdo mundësi për të mësuar online, gjë që është shumë efektive jo vetëm për edukimin tuaj, por edhe për shëndetin tuaj mendor!

Për të praktikuar gjuhën angleze, provoni kursin e anglishtes në BBC

https://www.bbc.co.uk/learningenglish/english/hygiene/upperintermediate-syllabus

https://www.bbc.co.uk/learningenglish/english/hygiene/towardsadvanced-syllabus

ose www.busuu.com , ose mund të provoni aplikacionin Memrise në telefonin tuaj.

 • Planifikoni!

Edhe pse të gjithë kemi mësuar të pranojmë se jeta nuk është kurrë e sigurtë, ne funksionojmë më mirë kur ndiejmë që i kemi gjërat nën kontroll. Qeniet njerëzore janë “krijesa të zakonit” dhe ne jemi më të lumtur me rutinën dhe rendin në jetën tonë. Procesi i planifikimit na jep një ndjenjë të familjaritetit, rendit dhe kontrollit – kjo do të thotë që ne të dimë se çfarë po bëjmë tani, dhe se çfarë do të ndodhë më pas.

 • Gjumë, dietë dhe ushtrime

Provat për domethënien e këtyre tre inputeve në jetën tonë janë mbizotëruese. Kjo nuk vlen vetëm për aftësitë tona fizike, por edhe për shëndetin dhe forcën tonë mendore.

Prandaj vazhdoni të ngriheni dhe shkoni në shtrat në kohë të arsyeshme – vendosni alarmin dhe ngrihuni! Për t’u përshtatur me zona të ndryshme kohore, unë po jap mësim në orën 6 të mëngjesit çdo ditë, kështu që edhe unë shkoj në shtrat shumë më herët. Tetë orë gjumë, një dhomë gjumi e errët dhe të mos qëndroni vonë; këto janë rregullat e thjeshta! Kam ndryshuar edhe vaktet e mia të ngënies, dhe jam i kujdesshëm për të ngrënë në mënyrë të përshtatshme.

Aktiviteti fizik ndihmon në uljen e stresit në trupin tuaj, sidomos tashmë që nuk bëni lëvizjet rutinë shtëpi-shkollë, prandaj është e rëndësishme të bëni disa stërvitje. Bërja e ushtrimeve fizike duke filluar nga joga, palestra, e deri tek vallëzimi, rekomandohet çdo ditë e më shumë nga ekpertët e fushës.

 • Qëndroni në kontakt

Një studim mbi shpërthimin e SARS në vitin 2003 zbuloi se të qenit në karantinë shpesh çon në shfaqjen e simptomave të çrregullimit të stresit post-traumatik dhe depresionit, kështu që ne duhet të mbrohemi nga këto probleme të shëndetit mendor që tani. Pra, qëndroni në kontakt me njerëzit e tjerë, edhe nëse kjo është në distancë nga Skype, Zoom, Teams apo çfarëdo platforme që ju dëshironi.

Po sikur të bëheni pjesë e këtij kursi online së bashkë me miqtë tuaj?

https://www.classcentral.com/course/young-people-mental-health-9491

 • Dhe së fundmi… mos harroni se do të përfundojë!

Sado që të jeni në ankth, është e rëndësishme të kuptoni që kjo situatë nuk do të zgjasë përgjithmonë. Strukturoni dhe planifikoni të shfrytëzoni sa më shumë mundësitë tuaja pavarësisht sfidave aktuale. Mendoni se sa shumë do të argëtoheni kur gjërat të kthehen në normalitet.

Përzemërisht,

Stuart dhe Anila

Stuart Nicholson, (i diplomuar në Universitetin e Oxford, Cambridge dhe Edinburgh, ish Kryetar i Shoqatës së Shkollave të Pavarura, dhe bashkëthemelues i “Englander Scholarship”)

Anila Qerosi (e diplomuar në Universitetin e Tiranës, aktualisht administratore e shoqatës YWCA of Albania)

UK Scholarship competition

ESBA Chair Interview

Stuart Nicholson
Alumnus of the Universities of Oxford, Cambridge and Edinburgh

Why Albania?

Albania is a fascinating country.  Under its dictatorship, Albania was famous in Britain because it was such a closed country – we knew less about Albania than we did about North Korea. When I first visited Tirana, I was surprised to find a modern and forward-thinking capital city. I was also impressed by the country’s thirst for democracy and was struck by the determination of its young people for a democratic, fair and corruption-free country.  They wanted an international education but could not afford the very high fees for UK boarding schools and I wanted to try and establish a scholarship programme to help the bright young Albanians I met afford it.

Last year I had the opportunity to approach several boarding schools in the UK and ask if they would be willing to provide Scholarships that would cover half the fees at their schools. I was delighted by their enthusiasm for this project.

I am now looking to find students of very high academic ability whose families might be able to afford these lower fees.

What are the things to consider before registering for this competition?

This competition is designed to find students of very high academic ability and who seek to win a place at a British boarding school.   Successful candidates will be working in English with native-speaking British students. 

As the scholarships offered by the schools will cover more than half the cost of full school fees, the scholarships are offered on merit to those who are very high ability. The competition is designed to identify students who will be able to get top grades who will have the ambition to go and study at some of the UK’s finest universities.

So, do you love learning?  Is it exciting and enjoyable?  Is your English really good?  Are you one of the top students in your school and would you love to study in the UK?

What’s the best/ideal age to start studies abroad?

Although the best age at which to come and study in the UK is as early as possible because of the requirement to become fluent in English, in practice it is a balance of many factors – the student’s wishes and maturity, the family’s willingness to let their child go overseas for such a long time, the ability and ambition of the student and their fluency in English.

Most importantly for the Englanders scholarships, I have met students age 15 or 16 from Albania whose English is already very strong and they would be able to learn alongside native-speaking British students.  This is the critical age for the preparation which will be necessary to achieve entry to a top UK university at age 18. 

There may be one or two places available for students who are not able to start until age 17.  So we will be interested to meet very high ability students who will be age between 15 and 17 on 1 September 2020.

What are some typical features of boarding schools in the UK?

British boarding schools have a global reputation for the quality of their provision.  Teaching is recognised as being amongst the best in the world, with very small class sizes and with the opportunity not just learn what is in the curriculum.  These expert teachers help students go beyond the curriculum.  If you hope for a place at the very best universities, the opportunity to learn in greater depth is a real advantage.  

The schools are famous not just for academic reasons, as the schools are also extremely good at helping students develop their own moral character, personal and communication skills, as well as a sense of integrity and social values.  

Boarding schools also have very good facilities, not just in the classrooms, but also for sport, dramatic and creative studies, as well as the usual academic subjects.  So, as well as educating world leaders, inventors, and scientists, British boarding schools produce Oscar winners and Olympic gold medallists. 

How were the particular schools selected?

I chose schools that are known personally to me and where I know the head teachers. These are schools where I know the quality of the provision is excellent – the highest standards of teaching, with very good results for very bright students, and a supportive approach that helps students develop in the best possible ways. All of this will enable students to achieve their ambitions at schools that support individuals, giving them the best opportunity to develop their talents to the full.

What are the unique characteristics in terms of subject/testing/learning for the British Education system?

From the age of 16, the British education system is remarkable and unique. What makes it so special is the opportunity that students have to focus on subjects which they most enjoy.  In most countries, students must continue studying as many as fifteen subjects until they leave school at the age of 18.  The British system allows students after age 16 to study the subjects they most enjoy.  This means that students can focus on, for example, maths, physics and chemistry, or history, biology and maths, or any other combination of subjects.  There are also subjects which generally are not available before university in many countries.  These include law, business, and psychology, which are all popular subjects with international students who study in the UK.

This means students learn in real depth the subjects that matter most to them rather than having to continue a very broad selection of subjects, many of which they no longer particularly like.

Families are surprised to learn that this does not mean a narrowing of future choices. The British university system is remarkably flexible, and universities are generally more concerned about the grades than the exact subject that you have chosen to study.  For example, if you want to do a degree in law then universities don’t mind if you have studied maths and physics at school or whether you have studied history and geography.

There are some exceptions to this: if you wish to study medicine then at school you must take chemistry, biology and probably also physics.  To be an engineer then you will need maths and physics, and maybe chemistry or biology.  But these subjects are the exception and most courses are very flexible.  Schools are very experienced in providing advice about the type of subjects to be taken to school to prepare for the right type of University course.  You will also receive expert advice about this as part of the selection process in the Englander scholarship programme.

The approach to learning in the British system is a very active one. This is very different from the experience that students have in many countries, where school learning is all about listening, copying and repeating, rather than thinking and being involved is discussion and debate. Especially at boarding school, students are expected to be actively engaged in their learning, both in and out of class.

These are high calibre schools and students will find small classes and expert teachers.  At age 16 to 18, class sizes are typically about 10 students.  Students are expected to be involved, questioning and actively learning in the whole process.  If you are studying science subjects, you will find the subjects are approached in a completely practical way.  Science in UK schools is not a dry and theoretical, book and backboard subject, but a practical and engaging subject in which students learn by doing, analysing and thinking, rather than by listening, copying and repeating.

How do boarding schools help with University enrolments?

The schools have staff who are very experienced in supporting students in the university application process. They will have specialist staff that help students in selecting appropriate universities and appropriate courses. This means helping them in making the applications, advising on their personal statements and in completing the application forms.  Staff also help produce a reference which is sent from school to university in support of the student’s application.

British universities have a centralised application system, known as UCAS.  Through UCAS, students complete just one application form and this is sent to five universities chosen by the student.  The universities then decide if they wish to offer the student a place.  The whole process is overseen and supported by staff in the schools.

What’s a typical day like in a boarding school?

A typical day in a boarding school is a busy and happy one.

Students are woken at about 7 in the morning by staff who will have been on duty overnight.  There is breakfast in the school dining hall before assembly, and then lessons, which typically start at about 8:30 in the morning.  The food in British boarding schools has a very good reputation, so students are well nourished for a busy day!

The typical lesson length is about 40 minutes and there will be about 8 lessons each day. There is typically a break of about 20-minutes in the middle of the morning and an hour for lunch. At lunchtime and after school there will be additional activities and clubs for students to take part in and enjoy. There is usually a very wide range of possibilities, from metalwork to horse riding, and from rugby to ballet. Schools have their own sports grounds and often things like a swimming pool, music practice rooms, and theatres as well.

There are team games, competitions, debating, concerts and plays – all of which students are encouraged to take part in and to broaden their educational experience, develop social skills and discover new interests.

In the evening there is homework, usually known in British boarding schools as prep. The amount of prep depends on the age of the student, but those who are preparing for university might be doing two hours per evening and some additional revision and learning at the weekend.  There is plenty of time for fun as well of course, especially with free time at the weekend where students may visit the local town with friends or go on organised trips that the school arranges.  These trips may be educational, cultural or for entertainment, such as trips to local cities or to local leisure facilities.

Should Albanian parents and students be worried about Brexit?   

“What will be the impact of Brexit?” has been a question asked by everyone in recent months.  For Albanian students and their families, if anything, Brexit might work to their advantage, as there will now be no difference between students coming from outside the EU and those that are in the EU.  The recently-elected Conservative government in the UK has won a large majority and pledged a fair and positive immigration policy.  We have already seen an extension of the post-study work visa arrangements and a more accessible salary level for immigration.  This has been reinforced by an emphasis on welcoming those with good English and good levels of higher education – all of which is very good news for an Albanian student competing for an Englander scholarship.

 

Shkollë e mesme në Kanada – Port Alberni District

Port Alberni District është një qytezë e mrekullueshme që shtrihet në mes te ishullit te Vancouver.

Shkolla e mesme e këtij komuniteti përfaqëson fjalën e fundit të teknologjisë me një investim prej 58 milion dollarësh Kanadez i përfunduar rreth 7 vite më parë. https://www.youtube.com/watch?v=DGSrziAEDIY

Këtu na pret principali i shkolles, Z. Rob Souther i cili na udhëheq në një tour në ambjentet e shkollës. Ndalemi tek salla e “debate club” që ndodhet në afersi të zyrës së tij dhe aty shohim temat që marrin përsipër të diskutojnë studentët përgjatë muajit. ‘Nga pikëpamja akademike’ – na shpjegon ai është e rëndësishme që sfida të merret pozitivisht’.

Maksimumi i përfitimit merret kur studentët duhet të “mbrojnë” një qëndrim i cili nuk është ai tek i cili besojnë në të vërtetë pasi kjo i bën të eksplorojnë këndvështrime të ndryshme. Këtu mësojnë shkëmbimin e ideve dhe respektimin e fjalës së bashkëbiseduesit ndërkohë që audienca është e mirëpritur t’ju japë përshtypjet e veta. Thjesht ideale për studentët që duan të zhvillojnë aftesitë e komunikimit që në shkollën e mesme.

Ekrane informuese ndodhen në çdo korridor dhe informacioni përditësohet vazhdimisht, duke filluar nga oraret, ftesat për pjesëmarrje, kalendaret akademike, aktivitetet jashtëshkollore e deri tek ditëlindjet. Rezultatet e përftuara për nxënësit dhe prindërit janë të përmuajshme dhe me krenari vërejmë që për Arber Mezani, studenti ynë Shqiptar në këtë shkolle, ka marre një A në mesataren e të gjitha subjekteve. Detyrat e shtëpisë konceptohen ndryshe nga çfarë jemi mësuar të shohim në Shqipëri.

Studentët kanë një account virtual dhe çdo punim që bëhet në shtëpi apo në shkollë sinkronizohet dhe ruhet automatikisht. Puna në grup me 4 studentë promovohet nëpërmjet projeteve të shumëllojshme. Çdo projekt dhe punim ka pikët e veta të cilat përcaktojnë respektivisht rezultatin mujor semestral dhe vjetor.

Sportet kanë një rëndësi të veçantë dhe shkolla kujdeset që në klasën e 10 çdo student të këtë 1 orë e gjysëm fiskulture çdo ditë. Pasi kalojnë teste të ndryshme, nxënësit inkurajohen të bashkohen në klube të ndryshme sportive që variojne nga basketbolli deri tek rugby. Të gjitha ambjentet janë të mirëpajisura duke përfshirë 1 dhomë gjimnastike, 2 palestra të mbyllura dhe fushat e sportit që rrethohen nga pistat e vrapimit. Shumë afër ambjenteve të shkollës, në distance 250 m ecje ndodhet biblioteka dhe pishinat e mbyllura.

Përse të studioni në Port Alberni School District ?

Një nga përparesitë e Port Alberni është vendndodhja buzë lumit Sommass, që i siguron një klimë të butë që përfaqësohet nga të 4 stinët. Komuniteti përbëhet nga përafërsisht 20.000 banorë. Zona është kodrinore me infrastrukturë të bollshme me rrugë të gjëra që janë një standard i panjohur dhe për autostratradat në vendin tonë. Ujëvara më e lartë në Canada ndodhet vetëm 60 km larg, Della Falls.

Port Alberni School District – Totem

Me kureshtaret mund të përfshihen në aktivitetet e kërkimit të arit, një aktivitet i hershëm në shumë lumenj të ishullit, tashmë i kthyer në një atraksion turistik. Për të apasionuarit pas Petroglifeve dhe Gjeologjisë, Sproat Lake ose Liqeni i Troftës është një destinacion për t’u vizituar.
Banorët janë miqësore dhe i konsiderojnë studentet internacional si një mundësi për të mësuar me shumë për kulturat e tjera. Një pjesë e mirë e kulturës dhe prezencës vendase përbëhet nga trashëgimia indigjene dhe kjo prezencë ndihet si në simbolike psh totem po ashtu dhe në burime njerëzore.

Gjithashtu qyteza ka distancë të shkurtër nga Nanaimo, porti më i madh dhe aeroporti i ishullit. Një destinacion tjetër spaktakolar është Tofino, qyteza turistike e famshme për sportin e surfit dhe bukuritë natyrore, si dhe Victoria, kryeqyteti i Vancouver që konsiderohet si qyteti i vjetër me kulture Europiane.

Jo me kot British Columbia ka slloganin që e përfaqeson ‘Beautiful British Columbia’ që e gjen në çdo targë, bluze apo ornament karakteristik. Banorët këtu natyrshëm kanë me çfarë të krenohen si nga pikëpamja shoqërore, kulturore por edhe natyrore.

Shtëpia e Tigrave dhe e Tyees: Campbell River high school District

I vendosur në mes të gjelbërimit, në breg të oqeanit dhe vetëm pak kilometra larg ishullit Quadra dhe një mori ishujsh të tjerë, me një aeroport të vogël vetëm 5 minuta larg qytetit, me masivë pyjorë të paimagjinueshme që ri-dimensionojnë të menduarit tonë për gjelbërimin, pikërisht këtu ndodhet qyteza e bukur e Campbell River.

Qyteza ka mjaft histori të vogla dhe interesante. Eshtë kryeqyteti botëror i salmonit https://www.youtube.com/watch?v=b-gU4ca5064

Në 1958 ka qënë skena me kurioze e shpërthimit jo nuklear në botë https://www.youtube.com/watch?v=6W9PV_s_zF4

Në një ditë përfekte mund të shohësh në natyrën e egër ariun e zi, delfinët dhe balenat. Në fakt një nga këto ditë, 21 Shtator komuniteti organizon një aktivitet posaçërisht për “whale watching”.

Njerëzit këtu e shohin veten të lidhur shumë me njeri-tjetrin dhe me natyrën që i rrethon. Kjo është e qartë në çdo kontakt të lirshëm që patëm me pjesëtarët e stafit.

Ndërkohe drita natyrale dhe ajrosja është një element që tërheq vëmendjen në të gjithë amjentet shkollore. Duket sikur edukatoret që merren me studentet ndërkombëtar i njohin shumë mire ata dhe i ndjekin herë nga larg duke respektuar pavarësinë e tyre dhe herë nga afër, duke i “shtyrë” në mënyrë ngacmuese drejt fokusit në detyrat e ditës.

Biblioteka Carihi

Mësuesit në Campbell River high school District, kujdesen që t’i mbajnë fëmijët të zënë. Autoriteti i tyre është absolut, toni është i rreptë, serioz por asnjëherë i rëndë që të bëjë fëmijën të mendojë që nuk ka akses për të thënë atë që dëshiron.

Sensi i krenarisë komunitare ndërtohet nga gjëra të vogla po krejt origjinale sikurse totemi gjigand i vendosur në hyrje të njeres prej shkollave të mesme. Ambjentet sportive si brenda dhe jashtë shkollës jane thjesht impresionuese dhe ndjellese. Eshtë e vështirë të imagjinohet hapësira, investimi po dhe dedikimi njerëzor pas një infrastrukture kaq të mirëmenduar.

Arti dhe komunikimi janë prezent në çdo vend pasi çdo cep i shkollës është i mbushur me punime të studenteve të cilat përditësohen sistematikisht.

Studentet internacional konsiderohen pasuri në këtë shkollë pasi ata vijnë me një energji të ndryshme dhe pasurojnë jetën komunitare në vend. Përgjithësisht ata jo vetëm që ia dalin mirë por janë shembull për vendasit.

Nacionaliteti dominant nga ndërkombetarët është Gjermania, e ndjekur nga Spanja dhe Taiwan.

Përveç aktiviteteve shkollore custodians/kujdestaret ligjor organizojnë një seri aktivitetesh që janë posaçërisht për të krijuar kohëzion tek grupi i studentëve ndërkombëtar. Kjo mund të jetë një shëtitje e thjeshtë në shtegun seaview që është plot 10 kilometra i gjatë apo deri tek udhëtimet në Vancouver apo Victoria qe janë qytetet e afërta më të mëdha.

Në Campbell River high school district, edukuesit janë në çdo moment në kontakt me studentet dhe ata krijojne klube bazuar ne interesat e tyre. “Adventure Club” ishte një rast unik dhe i ndërtuar tërësisht mbi bazën e pasionit të pedagogut për aktivitetet outdoor. Hapësira e përdorur për këtë projekt ishte një ambjent plot jetë ku çdo ditë planifikohej me kujdes aventura e radhës.

Një tjetër club “Teen Flight” i lejon studentët që në bashkëpunim me një kompani private të ndodhur në aeroportin lokal të ndërtojnë një avion të lehtë i cili çdo vit testohet përpara se të shitet dhe të përftoje fonde për projektin aeronautik të radhës.

Team

Crown Albania është Organizatë Jofitimprurëse e regjistruar me vendim gjykate numër 957 në Dhjetor 2014, Nipt L51704451H. Qendra është përfaqësuese e kontraktuar e më shumë se 150 shkollave publike dhe private ne Kanada. Ka një ofertë dhe një portë për interesin e të gjithëve ndërkohë që ne kemi në çdo rast në qëndër të vëmendjes ofrimin e mundësive të barabarta për studentet ekselentë Shqiptarë.

Assistenca jonë është 360 gradë, nga marrja e interesit tuaj, përftimi i ofertës deri në përfundimin e procedurave të vizës pranë Autoriteteve Emigratore.

Studimet jashtë Shqipërisë kërkojnë një planifikim në kohë dhe ne rekomandojmë që aplikimet të mbyllet brenda muajit Shkurt në mënyrë që të sigurohet një proces i kujdesshëm dhe i suksesshëm.

Arsimi i mesëm publik Kanadez, tashmë i arritshëm nëpërmjet Crown Albania

Një ndryshim në legjislacion i ndodhur rreth 15 vite më parë hapi dyert e shkollave publike Kanadeze për studentet internacional. Synimi ishte i dyfishtë: angazhimi global dhe shtimi i të ardhurave për t’a bërë sistemin shkollor, edhe pse publik më të qëndrueshëm dhe të pavarur nga pikëpamja financiare. E thënë kjo, stafi akademik dhe administrativ nuk mund të përballojë fluksin e kërkesave që vijnë direkt nga prindërit apo studentet e interesuar. Kjo është arsyeja pse Crown Albania ka një rol kyç në të gjithë procesin e aplikimit pasi është hallka lidhëse mes shkollave dhe prindërve.

Sistemi akademik në Kanada është më fleksibël se ai Shqiptar dhe se ai në shumë vende Europiane. Studentët mund të zgjedhin lëndë dhe nga vitet e mëvonshme. Në fjalë të tjera, nëse studenti bën një kërkesë specifike dhe shkolla certifikon që niveli është ai i kërkuar, atëherë nxënësi mund të marrë një lëndë të caktuar që i korrespondon një viti akademik me lart. Pra jo rrallëherë, shihen raste kur studentët e klasës 11 studiojnë 1 apo disa lëndë nga klasa e 12. Kjo rrit numrin e krediteve dhe mundësitë për regjistrim në Universitetet më të mira. E kundërta është shumë e rrallë.

Studentet në shkollat e mesme marrin nga 4 lëndë në secilin nga 2 semestrat. çdo ditë përgjatë semestrit ka të njëjtat lëndë me nga 90 minuta por renditja e lëndëve mund të variojë. Sistemi i shkollës së mesme Kanadeze është shumë i fokusuar në të “mësuarit nëpërmjet të bërit” dhe gjatë javës së parë të orientimit në shkollë studentët fokusohen tek “safety rules” pra si të veprojë në raste emergjencash dhe çfarë të mos bëjnë ndërkohë që përdorin pajisjet e shkollës.

Lëndët vlerësohen me kredite dhe meqënëse sistemi është i unifikuar, çdo student ka shance të barabarta në bazë të rezultateve të arritura, që të ketë një vend në universitetet më të mira pavarësisht nëse vjen nga shkollë e mesme publike apo private, boarding apo homestay, qytezë e vogël apo metropol si: Vancouver, Calgary apo Toronto.

Rekomandimi akademik për studentët internacional është që graduation pathway, pra përfitimi i diplomës së shkollës së mesme Kanadeze dhe progresi i sigurtë në mjedisin universitar, përftohet më së miri me të paktën 2 vite eksperiencë shkollë të mesme në Kanada.

Pra, koha më e përshtatshme për t’u transferuar me studime për studentët do të ishte klasa e 10 apo e 11.

Përveç lëndëve shkollore studenti mund të zgjedhë “electives”, deri në 4 të tilla. Klubet gjithashtu janë një pjesë e rëndësishme e ambjenti shkollor në sistemin publik Kanadez pasi fokusi është tek angazhimi. Shumëllojshmëria e klubeve është një veçanti dhe një siguri që secili student të gjejë të paktën një interes dhe t’a zhvillojë atë me tej duke e ndarë këtë me shokë të rinj.

Klubet variojnë nga aviacioni, kulinaria e deri tek kopshtaria. Të gjitha zhvillohen në ambjente të mirëpajisura dhe të bollshme, të menaxhuara nga mësues që primar kanë pasionin për të dhënë dije.

Qytetet Kanadeze janë të përmasave të ndryshme dhe për pasojë sisteme të ndryshme transporti aplikohen. Psh: ne Port Alberni, Vancouver Island popullsia është rreth 17.000 banorë dhe nuk ka transport publik apo autobuz shkolle pasi çdo destinacion përfshihet në një rreze ecjeje në këmbë. E thënë kjo në shumë raste familjet pritëse marrin përsipër transportin e fëmijëve çdo ditë në shkollë. Ndërkohë që në Nanaimo, Vancouver Island popullsia është rreth 95.000 banorë dhe ka autobuz shkolle dhe transport publik.

SQARIM: Qytezat Kanadeze mund të kenë dhe vetëm 2.000 banorë por gjithsesi shteti siguron një sistem edukativ standard dhe profesional, pra nuk është e rrallë që të gjesh studentë internacional dhe në komunitete kaq të vogla.

Si akomodohen studentët e shkollave të mesme në Kanada?

Familjet pritëse janë një koncept kurioz në raport me eksperiencën Shqiptare. Ato mund të variojnë nga familje me fëmijë, që nga ata me prindër single deri tek familjarë mesomoshë fëmijët e të cilëve kanë mbushur 18 vjeç dhe janë larguar nga shtëpia.

Nga ana tjetër, kritere jo variabël, pasi janë të rregulluara me legjislacion janë; që familja pritëse mund të mirëpresë deri në 2 nxënës internacional të së njëjtës gjini, me kushtin që ata të kenë një dhomë më vetë dhe t’u sigurohen 3 vakte ushqim në ditë. Eksperienca tregon që familjet pritëse lidhen shumë me studentët internacional, saqë shkollat rekomandojnë që prindërit natyral të “shkëputen paksa” dhe të mos e shoqërojnë fëmijën e tyre në udhëtimin jashtë vendit dhe pushimet e fundvitit studentët t’i kalojnë në Kanada, me familjen pritëse.

Crown Albania është Organizatë Jofitimprurëse e regjistruar me vendim gjykate numër 957 në Dhjetor 2014, Nipt L51704451H. Qendra është përfaqësuese e kontraktuar e më shumë se 150 shkollave publike dhe private ne Kanada. Ka një ofertë dhe një portë për interesin e të gjithëve ndërkohë që ne kemi në çdo rast në qëndër të vëmendjes ofrimin e mundësive të barabarta për studentet ekselentë Shqiptarë.

Assistenca jonë është 360 gradë, nga marrja e interesit tuaj, përftimi i ofertës deri në përfundimin e procedurave të vizës pranë Autoriteteve Emigratore.

Studimet jashtë Shqipërisë kërkojnë një planifikim në kohë dhe ne rekomandojmë që aplikimet të mbyllet brenda muajit Shkurt në mënyrë që të sigurohet një proces i kujdesshëm dhe i suksesshëm.

Lehtësia apo mendjelehtësia e aplikimit për vizë Britanike?

Të listuar të dytët me përqindjen më të lartë në rajon, plot 40% të rasteve të aplikimit për vizë Britanike nga nënshtetasit Shqiptarë refuzohen (burimi UKVI official statistics Q2 1017).

Nën efektin e ‘one click away’ ku çdo gjë në letër duket e thjeshtë por në fakt gjithçka ka nevojë për një interpretim personal, qytetarët aplikojnë dhe habiten që në pak ditë marrin një refuzim.

Pse duhet të na bëjë përshtypje kjo?

Eshtë e njohur që Commonwealth është një sistem masiv me shtrirje pothuajse globale dhe sikurse një vizë për në Britaninë e Madhe hap dyert për aplikime të thjeshta në shumë vende Anglofone, e kundërta ngre shumë pikëpyetje.

Në çdo aplikim vize për Britaninë e madhe apo për vende që vazhdojnë të kenë regjim vizash, një nga pyetjet rutine është: keni patur një vizë të refuzuar më parë?

Nëse përgjigjja natyrshëm vjen ‘PO’, oficeri i emigracionit është i detyruar dhe kurioz për të parë dosjen tuaj me shumë më tepër kujdes. Skrupujt profesional dhe preçedenti janë motive shumë të forta që dosja të shihet me dyshim.

Një dosje aplikimi është një profil individual dhe rast pas rasti, në varësi të rrethanave personale ndryshon. Për pasojë nuk ka një formulë unike të dokumentave për t’u përfshirë që sigurojnë suksesin. Rekomandimi në çdo rast është që të shqyrtohen motivet dhe mundësitë reale të vizitës qoftë kjo për turizëm, edukim apo tjetër.

Në asnjë rrethanë individi nuk duhet të mendoje që me pak fat dhe me pak dashamirësi viza do të merret.

Nje ushtri e tërë profesionistësh e mirëtrajnuar mban një standard të konsoliduar në bazë të praktikave më të mira ndër vite. Eshtë realisht në dorën e çdo aplikanti të evitojë mendjelehtësine dhe të përmbyllë një proçes të suksesshëm.

Crown Albania ka një rekord aplikimesh të sukseshme ndërkohë që ruan statusin e agjentit dhe partnerit për shumë grupe akademike dhe institucione edukative.

Rezultati ynë më i mirë: në rastin e vizës studentore, një proces i suksesshëm pas dy refuzimeve radhazi të ndërmarra pa konsulencën e stafit tonë.

Roli ynë është 360 gradë:

 • prezantim i ofertave nga disa universite bazuar në kushtet e studentit,

 • negocim burse,

 • pranim oferte,

 • përpilim dokumentacioni,

 • aplikim për vizë Britanike.

Në rastin e vizave turistike një grup prej 8 personash, staf i “Coca Cola Bottling Shqipëria” dhe “Uji i Ftohtë Tepelenë” (me statusin e sponsorit të ekipit kombëtar të futbollit) aplikuan dhe siguruan vizat Britanike në një kohë rekord në Shtator 2018 për të ndjekur ndeshjen Skoci Shqipëri në Glasgow.

Të gjithë klientet tanë në fund të proçesit janë miqtë tane. Jemi krenar që CROWN lë gjurmë dhe krijom mundësi për përparim individual përmes punës sonë.

INTERNSHIPI – si tranzicion mes akademisë dhe punësimit!

Fact File:

Vendi: Mbretëri e Bashkuar

Përftuesi: BPP University

Titulli i Programit: IMBA

Kohëzgjatja: 18 muaj

Kontrata e punës: 6 muaj

Pagesa: + £7.38 për orë pune

Kusht akademik: Diplomë Bachelor (dega është e parëndësishme)

Kusht gjuhësor: IELTS UKVI 6.5 (mbështetje nërmjet kurseve paraprake mbi gjuhën Angleze kërkohet në rastin që niveli ka nevojër përmirësim)

Një ligj i mirërregulluar nën ombrellën e pagës minimale është internshipi në  Mbretërinë e Bashkuar. Ndërkohë që në vendin tonë lulëzojnë bizneset familjare, entuziazmi mbi mbijetesën e këtyre kompanive ka nisur të zbehet. Sikurse për çdo biznes, cikli i zhvillimit (ose i rënies) është i paevitueshëm dhe në shumë raste pronarët gjenden të papërgatitur.

Duke u kthyer tek mirërregullimi i internshipit, shumë kandidatë na pyesin:

A është e mundur të shkohet në Britaninë e Madhe me kontratë punësimi?

Për t’ju përgjigjur kësaj pyetjeje duhet të vihemi në vendin e rekrutuesve Britanike. Në një treg të hapur, me kontribues nga të gjitha kombësitë, eksperienca e punës brenda në Britani bëhet kyc. Në fjalë të tjera, nese individi vjen nga një treg tjetër, i cili operon në një mënyrë të ndryshme atëherë pse duhet të ndërmerret risku i të punësuarit (nëse nuk kanë të bëjnë me një talent të jashtëzakonshëm sigurisht).

Sipas Ligjit Britanik në mënyrë që të përfitohet një working contract/ internship nëpërmjet Universiteteve, eksperienca e punës e kandidateve duhet të jete të paktën një vit. Rallë herë universitetet Britanike ofrojnë programe internshipi me eksperience pune nën 3 vite.

Paga Minimale në UK përfaqëson një koncept të ndryshëm dhe krejt origjinal, grupmosha të ndryshme kanë paga minimale të ndryshme:

 • £5.90/ orë pune për moshën 18-20,
 • £7.38/orë pune per moshen 21-24,
 • dhe £7.83/ore pune per 25 vjec e siper.

Shanset janë që duke marrë parasysh përfundimin e të paktën një niveli Bachelor në vendin e origjinës, pagesa e grupmoshës së dytë ose të tretë të aplikohet.

IMBA ka vlerë pasi inkorporon koncepte globale në rrethana lokale dhe i jep mundësinë dhe pavarësinë studentit të fokusojnë të mësuarit në një fokus specifik. Studentë nga të gjitha fushat mësojnë rreth operimit të bizneseve pavarësisht nga industria ku operojneë.

12 muaj studime universitare krijojnë kohëzionin dhe bazën e nevojshme për të qënë gati për eksperiencen e parë të punësimit në Britaninë e Madhe. Ndërkohë BPP University bashkëpunon me operatorët më të mirë të tregut duke siguruar intervista në mënyrë që studenti të ekspozohet ndaj mundësive dhe të zgjedhë opsionin më të përshtatshëm bazuar në kushtet personale.

 

 

 

University Foundation? Pse studentët Shqiptarë detyrohen t’a bëjnë?

Tradicionalisht e kemi parë Foundation programme si ura mes shkollës së mesme dhe studimeve universitare. Në fakt mund të jetë kjo ose dhe viti lidhes mes një Bachelori dhe Masteri. Studimet janë plotësuese dhe synojnë të mbushin çdo hendek akademik.

A duhet që studentët Shqiptarë të bejnë një vit të tillë?

Kjo mënyrë studimi është e përshtatshme për disa kandidatë të cilët janë të vonuar në planifikimin e studimeve Universitare. Gjithashtu fakt është që përbën një zgjidhje komode dhe relativisht të sigurt në kontekstin edukativ në rastin e ndryshimit të vendit ku studiohet.

A vlen një Foundation degree? Sigurisht që po!

Për t’a sqaruar më mirë duhet t’a shtrojmë pyetjen ndryshe: për cilin nivel studimi dhe sa vlen?

Foundation në UK zgjat tipikisht 3 semestra, mund të bëhet në një kolegj apo Universitet, nis në Shtator dhe përfshin 3 lëndë bazë plus Anglisht (ESL) në rastin që përgjithësisht IELTS është nën nivelin Academic 6.5.

Në çdo rast University Foundation bëhet një vit përpara Bachelor dhe synon të përshtatë njohuritë dhe pritshmëritë e studentëve dhe të shkollës përkatësisht.

Ajo çfarë mund të përbëjë të renë ose informacionin disi të rezervuar është:

 • University Foundation mund të jetë shumë mirë një zëvendesues i vitit të 3 gjimnaz në Shqipëri, pra mund t’a nisni që pa mbaruar shkollën e mesme.
 • Foundation mund të nisë në Shtator, Nëntor ose Janar pra opsioni i 2 semestrave është tërësisht i mundur
 • Një Foundation Course është pothuajse i papranuar në fusha specifike studimi si psh Mjekësia.
 • Për studentët shumë të përgatitur Foundation Year mund të shkëmbehet me International Year One, një vit që është në funksion të studentëve internacional të cilët mbas kompletimit me sukses të këtij viti mund të progresojnë në vitin e 2-të Bachelor.
 • Master’s Foundation gjithashtu është opsioni i studentëve të cilët kanë mbaruar një Bachelor në vendin e tyre. Ky program është i përshtatshëm për studentët më arritje akademik nën nivelin e kërkuar nga institucioni universitar i përzgjedhur, ata studentë që kanë disa vite shkëputje nga akademia apo/dhe me vështirësi në gjuhën Angleze. Përfundimi me sukses i Master Foundation (mes 60% dhe 70% arritje pozitive)mundëson që aplikanti të ketë sukses në aplikimet për Master.

Informacioni është pushtet. Të mësuarit është superpushtet.

Kontaktoni Crown Albania për më shumë dhe për të lexuar brenda rreshtave, pasi shumë klauzola ekzistojnë ndërkohë që dyert janë të pafundme.