Çfarë të presësh nga testimi PSI SELT, i vlefshëm për vizat e bashkimit familjar në Britani?

A1 PSI SELT, i vlefshëm për vizat e bashkimit familjar në Britani

Niveli i kërkuar i njohurive të Anglishtes së dëgjuar dhe të folur është ai minimal pra A1. Testimi është tërësisht online dhe nuk ka element njerezor, pra ekzaminues prezent. Kjo i jep mundësi kandidatit të fokusohet përpara ekranit dhe të mos përjetojë emocionet e takimit me të panjohur.

Moduli 1 që testohet është ‘të folurit’ që zgjat rreth 10 minuta dhe ndahet në 3 pjesë.

Në pjesën e parë kërkohen informacionet bazë mbi kandidatin dhe ju duhet t’i përgjigjeni pyetjeve si: Emri juaj, gërmezimi i emrit tuaj, nga jeni, ditëlindja si dhe me çfarë aktiviteti merreni.

Në pjesën e dytë të modulit ‘të folurit’ kandidatit i paraqiten 2 seri pyetjesh nga 2 tema të caktuara. Secila temë ka 5 pyetje. Përgjigjet mund të jenë të shkurtra dhe një fjali me me pak sesa 10 fjalë konsiderohet ok.

Pjesa e tretë, kërkon që kandidati të ofrojë një përgjigje të plotë dhe të vazhduar në lidhje me një ndodhi apo episod të caktuar.

Kujdes: në këtë provim vleresohet niveli juaj i Anglishtes dhe jo idetë tuaja, pra edhe nëse ju nuk keni eksperiencë personale mbi pyetjen mjafton që përgjigjia të jetë korrekte nga pikëpamja linguistike dhe gramatikore. Një shembull i mirë i pyetjeve që konsiderohen të vështira por që nuk janë: gatimi e preferuar për meshkujt, apo një event sportiv për femrat. Pyetjet në dukje të vështira nuk duhet t’ju stepin pasi nuk është e rëndësishme eksperienca qe ju keni në lidhje me një temë të caktuar por njohuritë e gjuhës në lidhje me temën në fjalë.

Moduli 2 dhe i fundit që testohet është ‘të dëgjuarit’ dhe zgjat përafersisht 20 minuta.

Gjatë pjesës së parë të ‘të dëgjuarit’ ju do të dëgjoni 5 inçizime të cilat janë të lidhura me përgjigjet përkatëse.

Gjatë pjesës së dytë të ‘të degjuarit’ ju do të dëgjoni një bashkëbisedim i cili përmban 5 pyetje për të cilat ju kërkohet të gjeni përgjigjen e saktë.

Gjatë pjesës së tretë, ju do të dëgjoni një bashkëbisedim ndërkohe që në ekran ju shfaqet një tekst me disa hapësira boshe të cilat duhet t’i plotësoni me fjalët që dëgjoni në kufje.

Përparësitë dhe lehtësitë:

  • Incizimet mund të dëgjohen nga 2 herë dhe kjo është ndihmë e madhe për kandidatët.
  • Minutazhi tregohet në cep të ekranit të monitorit tuaj pra në çdo moment jeni në kontroll të kohës.
  • Një sinjal i shkurtër ‘beep’ i orienton kandidatët ekzaktësisht kur duhet të nisin të flasin

Të gjitha instruksionet e testeve i gjeni në këtë link:

https://skillsforenglish.com/test/selt/selt-practice-tests/

 

 

Testoni nivelin Anglisht me provimin me rritjen më të shpejtë globale SELT tek Englanders CR.

SELT ose Secure English Language System është një grup testimesh i njohur nga Qeveria Britanike për një shumëllojshmëri vizash. Gjerësisht në Shqiperi këto lloj provimesh janë mbuluar ekskluzivisht nga organizata kulturore e Mbretërisë së Bashkuar, siç e njohim ndryshe British Council.

Cilësia është kryefjala e këtyre provimeve pasi Qeveria Britanike merr vendime shumë të rëndësishme bazuar në këto rezultate. Englanders CR i ka përmbushur të gjitha kushtet e kërkuara dhe tashmë është autorizuar për dhënien e Provimeve PSI Selt.

Englanders CR, me zyra në zemër të Tiranës, është qendër e autorizuar e Provimeve PSI.  Me vendim të qeverisë Britanike, si më poshtë vijon i shkëputur nga portali qeveritar Gov.UK, testimet PSI janë të vlefshme për lloje të ndryshme vizash Britanike.

PSI Services: ‘Skills for English UKVI’
Si dhe pse të përzgjidhni Englanders CR për të dhënë provimin tuaj PSI SELT?

Për më tepër info referojuni kësaj video: https://www.sqa.org.uk/sqa/100357.html

Pse të përzgjidhni PSI Selt?

Ka një shumëllojshmëri nivelesh, e përcaktuar fiks sipas llojit të vizës për të cilën do të aplikoni. Në këtë mënyrë nuk ekspozoheni ndaj vështirësive të panevojshme. Nëse IELTS psh është nga 1-9 në sistem notash, kandidati ekspozohet nga vështirësia minimale tek ajo maksimale. Nëse i referohemi CEFR (Common European Framework for Foreign Languages

1) është njohuria minimale ekuivalenti i A1 dhe 9 njohuria maksimale ekuivalenti i C

2). Pra pavarësht se kandidatit për studime në UK mund ti duhet vetëm niveli 4.5 ose B1, ai ose ajo, do të japë provimin e IELTS, do të përballet gjithsesi me vështirësi deri në nivelin C2.

Në rastin e PSI niveli më i lartë me të cilin kandidati student do të përballet është B2.

Kujdes: Provimet PSI SELT ekzistojne dhe ne formatin e nivelit gjuhësor C1 dhe C2 por asnjëra nga këto nivele nuk kërkohet për vizat emigratore të njohura nga Qeveria Britanike pasi për këto lloje vizash niveli maksimal i vështirësisë limitohet në B2.

Një tjetër përparësi e qartë: PSI SELT plotësohet në një seance të vetme përkundrejt provimeve IELTS UKVI psh që kërkojnë 2 seanca veç e veç, 1 për modulet listening, reading dhe writing dhe 1 veçmas (një ditë apo orar tjetër) për modulin speaking.

Ja disa nga llojet e vizës dhe sipas tyre dhe niveli i kërkuar dhe gjatësia e kohës së provimit:

Lloji i vizës

Çfarë teston

Niveli Koha e testimit
Join Family visa (Spouse, Partner, Child), e njohur gjerësisht si bashkimi familjar. Të folurit dhe të dëgjuarit A1 30 minuta
Vizë si përfaqësues i një biznesi të huaj Të folurit dhe të dëgjuarit A1 30 minuta
Tier 2/Sportist Të folurit dhe të dëgjuarit A1 30 minuta
Tier 2/General Visa (ajo që ne e njohim si viza e punësimit) Të lexuarit, të shkruarit, të folurit dhe të dëgjuarit B1 175 minuta
Tier  Health and Care (vizë punësimi në shëndetësi dhe shërbimet e kujdesit) Të lexuarit, të shkruarit, të folurit dhe të dëgjuarit B1 175 minuta
Viza e Inovacionit Të lexuarit, të shkruarit, të folurit dhe të dëgjuarit B2 190 minutes
Viza Start Up Të lexuarit, të shkruarit, të folurit dhe të dëgjuarit B1 190 minuta
Vizë studentore * (shkollë e mesme dhe Undergraduate/ Bachelor) Të lexuarit, të shkruarit, të folurit dhe të dëgjuarit B1 175 minuta
Vizë studentore (postgraduate/Master)* Të lexuarit, të shkruarit, të folurit dhe të dëgjuarit B2 190 minuta

*Në rastin e vizave studentore, përcaktimin e nivelit të kërkuar gjuhësor e bëjnë vetë institucionet Akademike. Ju lutemi të konsultoheni përpara se të bëni aplikimin tuaj.

Si dhe pse të përzgjidhni Englanders CR për të dhënë provimin tuaj PSI SELT?

Qendra jonë ka limituar kapacitetin e kandidateve që mund të testohen njëkohësisht ne vetëm 1 person. Pra, ju do të jeni të vetëm në provim, për më shumë privatësi, në një ambjent të qetë dhe pa asnjë shurmë apo tërheqje vëmendjeje. I gjithë provimi është online, i pajisur me kufje profesionale dhe i testuar dhe i mirëmbajtur në vazhdimësi. Kushte optimale dhe orare pothuajse të përditshme.

 Kujdes: IELTS UKVI apo ekuivalenti në familjen e testimeve SELT ka vetëm disa ditë përgjatë një muaji që mund të jepet testimi, ndërkohë pranë nesh PSI selt është i disponueshem pothuajse çdo ditë të javës.

Gjithashtu prenotimi online i IELTS UKVI mbyllet të paktën 1 javë përpara provimit ndërkohë që me provimin PSI SELT pranë zyrës tonë ju mund të prenotoni edhe 2 ditë përpara ditës së provimit (në varësi të disponibilitetit).

Prenotimi nuk ka qenë kurrë me i thjeshtë. Vetëm disa hapa që permbledhin informacionin, pagesa kryhet online dhe me pas ju mirëpresim në zyrat tona në zemër të Tiranës, tek Rruga e Barrikadave.

 

Që eksperienca juaj me PSI të mos jetë një surprisë referojuni materiale përgatitore online falas: https://www.skillsforenglish.com/downloads/learning-materials-english.pdf

Regjistrohu për testimin e gjuhës Angleze:

https://www.bookmyskillsforenglish.com/login

 

Englanders Cr është qender e autorizuar testimi për proviment PSI, të njohura nga Qeveria Britanike për vizat.

Sot është një ditë e bukur për mua dhe ekipin.

Pas 4 muajsh shkëmbimesh zyra fitoi të drejtën të jetë partner i autorizuar për provimet PSI, të njohura nga Home Office (Ministria e Jashtme Britanike) për shkollim dhe emigrim në UK.

PSI test, Englanders CR

Jam shumë e lumtur t’a ndaj me ju këtë lajm me mesazhin veçse pozitiv që puna shpërblehet, integriteti që demonstrohet përditë duke nisur nga klientët individe apo korporatat e deri tek partnerët është guri i themelit i një marrëdhënie afatgjatë e cila padiskutim sjell fryte.

Sa me sipër ishte lajmi. Më poshtë një reflektim i shkurtër po shumë i sinqertë për ata që kanë durim dhe interes sigurisht.

Kur nisëm kompaninë rreth 7 vite më parë, unë veçanërisht kisha një sy tek pozicionet e tjera posaçërisht tek CEO. Besoj në atë kohë më mungonte manteli mbrojtës i korporatës. Mbaj mend që në një intervistë pune, më kane pyetur: – nëse e konsideroja Crown Albania në ate kohë, Englanders CR të ribranduar sot, si kompanine time përderisa ishte OJF?

Hezitova të jap përgjigje, gjë që është jashtë karakterit tim. Atë post pune nuk e fitova dhe kjo gjë erdhi për mirë.

Rregulli i pare që mësova ishte që jo çdo e keqe vjen për keq. Nëse unë do bëhesha CEO në një kompani tjetër sot nuk do kisha Crown Albania. Po, tashmë unë jam e bindur që kjo është kompania ime.

E dyta, e lidhur me të parën dhe që m’u desh kohë t’a mësoja, sepse duhet t’a ndieja nën lëkurë (në fakt e përjetoj përditë) është që atë që bën duhet t’a duash çdo sekondë, pa hezitim, duhet t’a zgjedhësh në vazhdimësi, jo të të zgjedhe ajo ty. Nëse vendos të krijosh një kompani duhet t’a mendosh si beben tënde. Kompania është shëmbëlltyra jote, është ajo që ndryshon përditë me ty dhe nëse ti përmirësohesh nga pak përditë kompania është e sigurtë që do të të ndjekë. Askënd nuk fajesova kur gjërat shkuan keq, dhe kjo ka ndodhur hera-herës. Natyrshëm, unë po mësoja dhe po vazhdoj të mësoj përditë.

E fundit dhe për mua më e rëndesishmja është besnikëria ndaj vetes. Miket e mia, ato që më njohin mirë, hera-herës me ngacmonin duke më thënë: “ti nuk po bën mjaftueshëm atë që di të bësh më mirë, marketing. Dil, nxirre zërin dhe do kesh shumë më tepër angazhim të audiences”.

Sot jam e lumtur që i kam rezistuar tundimit. Unë gjithmonë kam menduar që fusha e shërbimeve, aq më tepër ajo e shërbimeve edukative dhe të emigracionit është delikate.

Eshtë mirë të thuash që je i/e shkëlqyer: po ku do e bazosh këtë?

Pa u ngritur një baze konsumatorësh që mbështesin vërtetësinë, teza jotë është NUL. Unë akoma refuzoj të marketoj gjerësisht kompaninë pasi mendoj që vendi është në një moment shumë delikat dhe shumë njerëz duan vetëm të ikin. Në asnjë mënyrë nuk pranoj të përfitoj nga kjo dobësi.

Klientët që kategorikisht nuk shërbehen nga kompania jonë janë ata që i dëgjojmë të na thonë “do të shkojmë ku të na dërgoni ju, duam vetëm të ikim nga Shqipëria”.

I mirëkuptojmë por nuk ju shërbejmë dot sepse është në kundërshtim me vizionin tonë të përbashkët, të pandryshuar dhe të pandryshueshëm që nga dita 1.

Unë personalisht dhe kompania që përfaqësoj nuk jemi pro emigracionit. Nuk jemi as kundër. Ne mendojmë që emigracioni është një vendim personal por rekrutuesit nuk duhet kurrsesi të jenë agresivë dhe të mbi premtojnë në mesazhet e tyre. Kjo është çështje perceptimi, ajo që nga rekrutuesuesit konsiderohet si komunikim korrekt mund të tingellojë si një thirrje për të lenë Shqipërinë, në kushtet e dëshpërimit. Këtë në refuzojme ta bëjmë. Jo për të gjithë është ok të futen në borxhe familjarisht për të edukuar një student i cili në fakt mbase nuk është i ‘prerë’ për shkollim.

Ne besojmë tek edukimi, tek mundesite e barabarta dhe përfaqësojme sot bursat me ekonomike dhe transparente në treg, ESBA.

Edhe në këto kushte, disa familje, veçse, nuk ia mban xhepi.

Shërbimet tona nuk janë falas sepse besojmë që “There is nothing such as a free lunch”. Kemi shumë për të bërë dhe përtej entuziasmit tim të sotëm ne si kompani jemi akoma në hapat e parë. Kjo thjesht sepse përtej faktit që përfaqësojmë mbi 350 institucione akademike në çdo cep të globit serish zgjidhjet që japim janë të kufizuara nga specifikat individuale në një treg të vogël dhe shpeshherë të infektuar nga spekulimet.

Sot është një ditë veçanërisht e bukur. Sidoqoftë, çdo ditë, në mënyrë ndoshta naive, unë mendoj që ka kaq shumë mundesi kjo Shqipëria jonë që na mërzit përditë.

Ndoshta besojmë tek thënia e Sartrit “S’kemi qene kurrë më të lirë sesa gjatë pushtimit Nazist/”Never were we freer than under the German occupation”.

Unë sot jam krenare për kompaninë time dhe ju falenderoj të gjithëve që jeni miqtë e mi.

Valbona Mezani

Englanders Scholarship Board Albania

30 contestants for 10 scholarships

Access to best British boarding schools

 • Candidates have to demonstrate high academic ability.
 • Maths and English tests apply.
 • The scholarships are awarded on merit only
 • Transparent rounds of selection

  Apply NOW

TOTAL COST

30.000 / 40.000 Pound

15,000 Pound per annum

 • ATTN no further scholarship applied * includes tuition, accommodation, food, laundry, most activities.
 • Does not include deposit (refundable on course completion), guardianship if required and/or administration fee.
 • The school fees per annum to be paid by the family for Englanders Scholarship winners 2023 will not be lower than 15,000 Pound.

Scholarship guaranteed for

  •  One or each of the two years of an IGCSE course.

  •  One or each of the two years of an A-level course.

  • One or each of the two years of an IB course.

  •  One Year Foundation Programme

APPLICABLE

 • September 2023 intake
 • GPA 9+ and fluency in English
 • OPEN to 9, 10 and 11 grade graduates 

UK boarding school locations

Within 30 minutes from all destinations except Exeter slightly more than half an hour.
□ Durham  □ London           □ Exeter      □ Southampton
□ Reading □ Cambridge    □ Norwich   □ Bath  

* If you are interested on another level of studies or a particular destination please contact us to enquire about options.


HOW TO APPLY

1) Start: apply online by sending to esba@crown.al

 •  passport
 • last academic year grades translated
 • any internationally recognized English test result obtained *applications received after April 30th 16:00 CET will not be considered

2 ) Be present at preliminary meeting

 • with your parent or legal guardian
 • sign application form and related documents

3) Exam day within a week

 • Present yourself with your passport,
 • The fee of the ESBA test is  100 Pound to be paid at the Bank account of Englanders CR. Upon test completion, on the test day 50% of the ESBA test fee will be refunded.

4) Know your result and move ahead

 •  make a preliminary interview with the board
 • If successful you will be awarded a Certificate of Scholarship
 •  you will be presented with a school that matches your aspirations

5) Final Actions

 • apply to the British school and achieve conditional offer
 • complete conditions of the offer
 • pass the interview with the UK boarding school
 •  present actual grades upon completion of academic year in Albania
 • prepare documents for visa application
 • apply for a visa

Englanders Scholarship Board Albania

Welcome to the online application portal for Englanders Scholarship Board Albania.

By submitting the following information you express your interest to participate in the merit based competition dedicated to talented students from Albania and the region.

Englanders Scholarship Board Albania secures reduced fixed tuition and boarding costs to best UK boarding schools.

The competition works on a ‘first come first served’ basis as places are limited to only 30 contestants who compete for 10 Englanders scholarships.

The competition includes some rounds of transparent selections including Maths and English tests followed by academic interviews.

Apply NOWPastoral care is a real strength of British schools, but what does it mean?

- Pastoral care is a real strength of British schools, but what does it mean?

Pastoral care is a real strength of British schools, but what does it mean?

Pastoral care is what a school ds toto ensure the physical and emotional welfare of its students.  It can also be described as taking care of the health and well-being of the children in the school.  Both of these descriptions are correct, but the provision is far more diverse and influential on the overall education than would at first appear.

What are the basics that are involved in pastoral care?

Physical welfare involves making sure that the school buildings are safe, warm, and that the facilities are suitable. In British boarding schools the provision is usually exceptionally good, with comfortable bedrooms, excellent teaching facilities, lots of open space and fields that belong to the school, as well as sports centres, fitness gyms, music and drama studios and first-rate food prepared by experienced and expert chefs.

What is involved in proper healthcare?

This begins before the student leaves home, with the school requiring detailed information about any health conditions that might affect the student so they can make sure that they are properly prepared to respond to any health needs student may have.  Most schools have their own qualified nursing staff in case students are ill or injured and have close links for specialist help from doctors or dentists or other medical professionals when needed.  Many staff in British schools are also trained in first aid.

Both of these are of course extremely important, but emotional welfare and general well-being are much more than these fundamental requirements.

The ambitions of British boarding schools are to help young people grow up to be good citizens – not just focused on their own selfish preferences, but to be aware of and sensitive to the needs of others. This is achieved by helping young people become independent and personally organised, so that they use their time well, and by getting them to contribute to a successful and mutually supportive community.

How does this will happen?

In British boarding schools, staff take just as much care and interest in what students are doing outside class as inside class, because this is so important in developing a young person’s character.  Students learn to be responsible, whether this is manging their own laundry, keeping their room tidy or switching off their mobile phone and getting enough sleep.

Parents are often amazed by how willingly their children learn to accept and then value this self-discipline, but it is a key part of what boarding schools do.

The schools are very good at establishing norms of behaviour, where it is normal to get up, have a shower and make your own bed… new students do it because everyone else does it.  It is normal to sort out your clothes, hang up clean ones, put out dirty ones. When you’re old enough, you do your own laundry too.  There are staff who remind children who forget and teach the children who don’t know how to fold a shirt or use a vacuum cleaner.

Students also learn how to do things together and for one another – “Houses” are not just where students sleep, but social groupings and teams who work together, play in teams together, do plays and music together.  And there are staff who specialise in making all this work.

It is amazing to think how well this works, but it is one of the key parts of boarding school education.  Impossible to measure, but whose value is immeasurable.

Ready for the self check Covid test?

Ready for the self check Covid test?

Britain recovers from Covid – a country feeling healthy again

 ESBAStuart-Nicholason Chair, Stuart Nicholson, reports on the UK’s experience since the start of the pandemic and very positive latest news.

 

 

Britain has a very long tradition of individual freedom from state control.  Many people trace that back to the year 1215, when limits were placed on the power of the English King John by the charter of rights known as “Magna Carta”.  These individual rights are fiercely defended in the UK and were quoted frequently by the British Prime Minister, Boris Johnson, in the early stages of the country’s fight against coronavirus.

Unfortunately, the nature of a pandemic means that individual freedom is not a good starting point when the most important process is infection control.

Britain learned this slowly.  We were confident that the National Health Service (NHS), of which we are very proud, would be able to keep us safe from the virus.  This was not the case, and for months the UK had some of the worst Covid statistics in the world.  Very sadly, the UK finds itself 7th on the list of total deaths per 100,000 of its population – higher than Italy, Spain, and the United States, and about 2 ½ times higher than Albania.

During August and September 2020, we thought we had beaten the virus, with low infection rates and businesses and hospitality venues open.  For several weeks we even had the government paying half our restaurant bills – a scheme called “Eat Out to Help Out”.  I look back and realise that we were mainly helping the virus, as we suffered a much worse second wave of infections in the autumn.  As a country, we have been very poor at infection control at crucial times during this pandemic.

In our boarding schools however, we created self-contained, infection-free communities, safely isolated from anyone who might introduce the virus.  Even parents in some of the safest countries in the world had no hesitation in sending their children to school in Britain.  Japan, for example, has a death rate 25 times lower than the UK, and yet Japanese parents were very confident in sending their children to boarding school.

A year ago, we were told in the UK that the only way that any pandemic is brought under control is by herd immunity, either because a large proportion of the population has had the infection, or because a large proportion of the population has been protected by a vaccine.  Last week, I had my first injection of the Oxford AstraZeneca vaccine, joining more than half of the adult population in the UK who have now been vaccinated.

Although we have been poor at infection control, the UK has been spectacularly successful at vaccines.  The development of vaccines is uncertain, so the UK government chose to support a large number of organisations that were developing vaccines.  They invested over 11 billion GBP in a wide range of potential vaccines, without any way of knowing which of these investments would be successful.  As a graduate of the University of Oxford, I was particularly pleased that the British government invested heavily in supporting the Oxford vaccine, but I knew that it might not be successful, and I knew it was possible that none of the potential vaccines would work.

The British government committed very early and committed huge financial sums to vaccines.  The population of the UK is about 70 million people, but the British government paid in advance for 400 million vaccines, anticipating that only a small proportion of them might work.  In addition, they set up the infrastructure to test any new vaccines very quickly.  The final part of our vaccine success is the system for distributing and administering the vaccines in huge numbers.

As a result of all this, the UK was able to start vaccinating early, and fast.  By coincidence, I had my vaccine on the 100th day of the UK’s vaccination rollout.  In 100 days, half of the adult population had been vaccinated.

What impact has this approach to vaccination had on the country and on Covid?   Thankfully, death rates fell dramatically.  We have also seen infection rates drop enormously – only seven countries in Europe have a lower case rate this week than the UK.  At 59 per 100,000 in the UK, this compares with 285 in France, 261 in Italy and 143 in Albania.

We know that the battle with coronavirus is not over, but we are confident that we are now winning the battle.  Discussions here in the UK are turning to what we can do to help other countries achieve high levels of vaccination, and how we adjust vaccines to keep us safe from any new variants.  Across the country there is a real sense of confidence.

I had a small bruise on my arm after my vaccination, and a day or two with a slight headache, but my sleeve is already rolled up ready for my second injection in a few weeks’ time! 

 

A British Education – navigating the amazing choice of subjects

Across the world, students at secondary school typically study 10 to 15 subjects.  They might have a little bit of choice, but most subjects are compulsory.  They must study their native language, they have to study mathematics, they all have to do science and a foreign language (often English), usually there is some social studies and humanities.  These subjects are taken all the way through school, a wide range of subjects whether you enjoy them or not, and whether you are good at them or not.  Most students love some of their subjects and either dislike or are bored by the others.

In the British system, the situation is very similar until students are 16 years old and go into the last two years of the school system.  When they are 16 they take examinations in the wide range of subjects that are expected in most parts of the world, but they are then allowed to choose their three or four favourite subjects, with an incredibly wide selection available to them, not just the typical 10 or 15 subjects that might be expected.

The final two years of school cover what is known as advanced level education (or A-levels), which provide specialisation and depth in usually three subjects, or sometimes four in some circumstances.  The number and variety of possible A-levels is enormous – there are over 50 subjects that students can select from.  A-levels can be taken in accounting, business, law, media studies, computer science, philosophy, psychology, politics, statistics, sociology, Hebrew, classical civilisations, Persian, Turkish: range of subjects is amazing.

It is not a requirement to study English or mathematics – the choice is completely free and it depends on the strengths and interests of the student, and on what the student wants to study later at university.

For some degree subjects, it does not matter which subjects are chosen at A-level.  Far more important is getting good grades, which means selecting your favourite subjects that you know you will really enjoy and at which you will enjoy working hard.

Other degree subjects require particular A-levels.  Some of these choices are obvious. 

If you want to be an engineer, you must take A-levels in mathematics and probably physics.  You might take additional mathematics is your third subject, or chemistry, or biology, or computer science.  Exactly which combination is better depends on the interests of the student.

If you want to be a psychologist, the possible choices are much wider.  For example, the requirements to study psychology at the University of Oxford are that you take at least one science subject, or mathematics, or psychology.  So, it is acceptable to have A-levels that are mathematics, Turkish and economics as preparation for a psychology degree.  Admission to many degree courses is very competitive and for this course it will be better to have top grades in mathematics, Turkish and economics than less strong grades in biology, chemistry and psychology.

For medical degrees, A-level chemistry is essential, and biology is recommended in addition.  However, the third subject can be anything.  Medicine is a very competitive course and very high grades are necessary even to be considered for admission, so it is important if you are contemplating applying for medicine to be confident that you will get very good grades in chemistry, biology and whatever you choose as your third subject.

International students benefit from advice from experienced advisers when selecting their A-levels.  It can be difficult to understand how the system works and it can be difficult to understand the huge range of options that are available, but it is worth making the effort because students find the specialisation of A-levels to be a really enjoyable experience.  International students enjoyed the opportunity to study business, or law, or photography, or many of the other more unusual subjects that are not generally available for academic study at schools in most parts of the world.

Another advantage of A-levels is that the added depth and specialisation means that British undergraduate degrees are often shorter than in other countries.  They are also very highly regarded and Bachelors’ degrees from prestigious British universities are usually all that is required for a successful career, rather than needing to spend a further year doing a Masters’ qualification at less respected universities.

Most graduates from British universities start successful careers at the age of 21.

Englanders Scholarship Board Albania

Welcome to the online application portal for Englanders Scholarship Board Albania.

By submitting the following information you express your interest to participate in the merit based competition dedicated to talented students from Albania and the region.

Englanders Scholarship Board Albania secures reduced fixed tuition and boarding costs to best UK boarding schools.

The competition works on a ‘first come first served’ basis as places are limited to only 30 contestants who compete for 10 Englanders scholarships.

The competition includes some rounds of transparent selections including Maths and English tests followed by academic interviews.A very unusual education system – are British students lazy?

Stuart-NicholasonStuart Nicholson
Alumnus of the Universities of Oxford, Cambridge and Edinburgh

Across the world, almost all education systems have many things in common.  One of those things is a wide range of subjects in the secondary school curriculum.  Almost everywhere in the world, students between about 11 and about 17 years of age study between 10 and 15 subjects in school.  These are usually the native language and literature (two subjects), mathematics, science (often as three separate subjects), one or two foreign languages, history, geography, social science, sometimes an ancient language like Latin, music and art.  There are slight variations across the world, but the first separate subjects listed are more or less everywhere.

In the United Kingdom, we copy this model only for part of the secondary school age range.  Students aged between 11 and 16 take this wide range of subjects, very much like students in other parts of the world.  The way subjects are taught is often quite different in the UK, but that is a subject for a different conversation.

A big change in the British system occurs when students are 16.  After five years of secondary education they take a set of examinations called GCSE (the General Certificate of Secondary Education), with everybody doing English, maths, some science and foreign language and then choosing other subjects to take the total up to around 10 or 12.

In the last two years of secondary education things change dramatically and the UK system then becomes very different from almost everywhere else in the world.  In UK schools, students age 17 and 18 are able to concentrate on those subjects that are really important to them and which they really enjoy, and they are allowed to stop doing the other subjects.  Typically, a British student at this age will be studying just three subjects at what is known as A Level (Advanced Level).  These are very detailed, high level courses, so it doesn’t mean they are lazy taking just three subjects, it means they are very busy doing them in depth!

This opportunity to focus on their strongest subjects is normal for British students and they take it for granted, but international students who move into the British system love discovering the opportunities that it presents.  So, for example, students who love mathematics and want to be computer scientists or astrophysicists can study a huge amount of more advanced mathematics and be extremely well prepared for the demands of British university degrees.

Or, for example, if you are an enthusiastic linguist, you can study the language and literature of your chosen subjects in great depth and the choice of languages is astonishing – as well as English literature, there are advanced level qualifications in French, Spanish, German, Latin, Greek, Japanese, Persian, Chinese, Arabic, Urdu and others.

The range of options is enormous, from Business to Biology, from Design Technology to Drama, from Law to Latin, from Politics to Portuguese, students immerse themselves in subjects that they love and it transforms the experience of school. 

Englanders Scholarship Board Albania

Welcome to the online application portal for Englanders Scholarship Board Albania.

By submitting the following information you express your interest to participate in the merit based competition dedicated to talented students from Albania and the region.

Englanders Scholarship Board Albania secures reduced fixed tuition and boarding costs to best UK boarding schools.

The competition works on a ‘first come first served’ basis as places are limited to only 30 contestants who compete for 10 Englanders scholarships.

The competition includes some rounds of transparent selections including Maths and English tests followed by academic interviews.

Apply NOWA British Boarding school – the safest place on Earth

Stuart-Nicholason

 

Stuart Nicholson
Alumnus of the Universities of Oxford, Cambridge and Edinburgh

British boarding schools have a well-deserved reputation for taking extremely good care of their pupils.  For example, most schools have well-equipped medical centres, with comfortable private bedrooms for any students who are poorly, and many have fully qualified nursing staff taking care of anyone who is unwell or injured.

During the current pandemic, there is probably nowhere safer than a British boarding school.  Despite the high numbers of Covid casualties in the UK, our boarding schools operate some of the most effective infection control processes imaginable.  This is possible because boarding schools can become self-contained communities, safely isolated away from sources of infection.  Everything that is needed is contained within the school grounds and access is carefully controlled to make sure that all hygiene precautions are fully observed to keep the virus at bay.

There is also probably nowhere that is more fun to be during the pandemic as all the school’s facilities, all safely away from the general public, can continue to operate as normal.  If you are studying at a boarding school, everything continues as normal.  The school catering provision continues and you have access to very high quality food prepared by experts chefs.  Boarding schools usually have very large grounds and you are likely to have several football fields to choose from, tennis courts to play on, artificial pitches, sports hall, fitness and gym equipment, and probably an indoor swimming pool.  There will be music practice rooms, well-equipped art departments, theatre or stage and plenty of people with whom to enjoy all of this.

The provision which is available at British boarding schools really is remarkable.  It is like living in an amazingly well-equipped small village, with a superb range of facilities being shared by just a few hundred pupils.  They live in their boarding houses as ultrasafe household groups, like large families, able to move comfortably and freely around their bedrooms, common rooms and kitchens and relaxation areas.

The students are completely safe within the grounds of the school and because there is no need for them to leave the grounds of the school, they spend their time with other people who are also safely isolated away from the infection. Some British boarding schools have had no infections at all in either students or staff.

Students from all over the world have been taking advantage of this boarding school safety, its excellent provision of facilities, and of course its excellent education.  Where better to spend all of your school days, not just lockdown days?

 

Englanders Scholarship Board Albania

Welcome to the online application portal for Englanders Scholarship Board Albania.

By submitting the following information you express your interest to participate in the merit based competition dedicated to talented students from Albania and the region.

Englanders Scholarship Board Albania secures reduced fixed tuition and boarding costs to best UK boarding schools.

The competition works on a ‘first come first served’ basis as places are limited to only 30 contestants who compete for 10 Englanders scholarships.

The competition includes some rounds of transparent selections including Maths and English tests followed by academic interviews.

Apply NOWTribu’ja e fortë dhe e madhe – NANAIMO

Nihuni me shkollën e mesme publike NANAIMO Ladysmith

Kur mendojme të studiojme jashtë vendit, faktorët që konsiderojmë janë:

 • Edukim Cilësor dhe i njohur ndërkombëtarisht,
 • Kosto e perballueshme rreth 50% me ekonomike sesa UK apo USA.
 • Një destinacion i sigurt
 • Mjedis mikpritës

Të gjitha këto jua ofron Kanadaja!

Një planifikim jo shumë i largët sjell në vëmendje dhe mundësine e punësimit pas diplomimit – Kanada është një nga vendet e pakta që ofron mundësi punësimi për studentët që kanë mbaruar Universitetet Kanadeze dhe kanë marrë një diplomë Kanadeze. Në fakt, pasi të përfundojnë studimet, studentët ndërkombëtarë mund të punojnë në Kanada deri në 3 vjet me vizë pune, kohë gjatë së cilës kanë mundësi të ndërtojnë një mundësi tjetër emigrimi nëpërmjet sistemit të pikëzimit!

Nanaimo është një qytet port prej me pak se 100,000 banoresh njëkohësisht nyje lidhëse mes Ishullit të Vancouver dhe mainland Vancouver, zyrtarisht ka motin më të butë në tërë territoret e Kanadasë.

Gjatë një vizite në Kanada përfaqësuesit e Crown Albania kanë shkëmbyer dhe përfituar eksperiencë në lidhje me procesin e rregjistrimeve të nxënësve Shqiptarë në shkollën e mesme publike – Nanaimo Ladysmith

Madhësia e shkollave të mesme ne Nanaimo varion nga 275 (Cedar) ne 1450 (NDSS) nxënës. Në varësi të çfarë studenti kërkon, infrastruktura mund të jetë aq e madhe sa për të akomoduar të gjithë por dhe aq e vogël sa për t’u ndjerë si në shtëpi.

Në total i gjithe qyteti mirëpret me pak se 200 studentë internacional. Si pasoje, nga pikepamja e komoditetit, autoritetet edukative kanë ‘luksin’ të përzgjedhin me shumë kujdes familjet pritese të cilat janë pika shumë të forta mbështetjeje në edukimin e të rinjve me vlerat e shëndetshme Kanadeze.

Studentëve ju ofrohet një dhomë personale dhe ata akomodohen me maksimumi 1 student tjetër ndërkombetar më të njëjtën gjini por jo nga një kombësi e njëjtë. Kjo ndodh pasi drejtuesit e programit konsiderojnë të rëndësishëm komunikimin në Anglisht ose Frëngjisht.

Nga e majta në të djathtë: Maria dhe Kristina nga Meksika, Jorge nga Spanja, Jasper nga Suedia, Valbona nga Shqipëria dhe Rob, District principal Nanaimo. Hanley mbrapa cameras:)))

Drejtuesi i Districtit, Rob Hutchins, që ka në menaxhim 30 shkolla përfshirë ato të mesme në district. https://ise.schools.sd68.bc.ca/  

Në godinën e administratës ajo që na tërheq vëmendjen është ana vizuale e gjallë, simbolika shkollës së mesme publike e Ladysmith që na përcjell më pas në të gjitha shkollat.

Vizioni i shkollës është: të ndërtoje një komunitet inkurajues, innovator, gjithëpërfshirës dhe të personalizuar të të mësuarit që frymezon sukses për të gjithe.

Eksperienca e studenteve tanë është e shkëlqyer.

Ata që janë bashkuar që në klasën e 10 kanë zhvilluar një lendë semestrale me detyrim që quhet ‘Career life education’ dhe që i mëson të shkruajnë resume, të bëjnë kërkime të thjeshta, të komunikojnë me borde të ndryshme (punësimi dhe akademike).

Gjithashtu lënda sqaron në mënyrë të detajuar dhe konçize kombinimin e lendëve të cilat përkthehen në kredite dhe ju japin mundësinë studentëve përgjatë gjithë shkollës së mesme (pra klasa 10,  11 dhe 12) të mbledhin këto kredite për të demonstruar merita akademike që i hapin rrugën regjistrimeve në Universitete prestigjioze me reputacion global si UBC.

 • Minimumi i krediteve për të marrë gjimnazin për studentët Kanadez dhe internacional që kryejnë krejt programin studimore të shkollës së mesme aty është 80 kredite per laureimin.
 • Klasa 11 shënon pikën ku studentit i kërkohet të nisë eksperiencë vullnetare, e cila vazhdon dhe në vitin pasardhës, në total 30 orë vullnetarizëm i certifikuar.
 • Sikurse në çdo strukturë akademike të mirë-rankuar, konkurrenca në Universitetet Kanadeze është shumë e fortë, pra nuk ka një limit të sipërm të krediteve. Universiteti i ishullit të Vancouver është pikërisht në Nanaimo (VIU) duke i dhënë qytetit dinamikën studentore dhe prezencë multikulturore ndërkombëtare.
 • Jeta shkollore në Nanaimo Ladysmith ofron shumë aktivitete jashtëshkollore, duke përfshirë skuadra atletike (futboll, golf, basketboll, rugby, etj.), Klube (drama, prodhim gazete, etj.), Arte interpretuese (grupi xhaz, turne, etj.) Klubi i vallëzimit, teatri muzikor, dhe ngjarjet shoqërore (vallet, promovimet e shpirtit shkollor, etj.)

NANAIMO në gjuhën Indiane do të thote “Big, strong tribe/Tribu e forte dhe e madhe” burimi: ENCYCLOPÆDIA BRITANNICA

Aktivitete që mund të bëhen në kohën e lirë

Kuriozitete mbi qytezen Nanaimo Ladysmith

 • Nanaimo Dessert Bar është krenaria e qytetit, ka 30 versione që përfaqësojnë kulinarine e një shtegtimi të famshëm me biçikletë (hiking trail) ku secili destinacion ndryshon me një ingredient që e jep shijen unike.
 • Në largesi me pak se 3 orë ndodhet Tofino që konsiderohet si parajsa botërore e surf’isteve.
 • Ndërkohe Vancouver është 1 orë e gjysëm larg me traget (BC Ferries është linja e trageteve që ka eksperimentuar përdorimin e sistemit të operimit elektrik në mënyrë që të ulë zhurmën dhe te mos shqetësojë gjallesat nënujore). Shume rekomandojne seaplane (15 minuta) që është një experiencë e jashtëzakonshme, gjithashtu eshte dhe mundësia për t’a përshkruar të gjithë distancën me fluturim tradicional në vetëm 20 minuta.
 • Ndër kuriozitetet që ia vlejnë të eksplorohen janë Nanaimo wreck diving që tregon mrekullitë që mund të bëjë njeriu në përpjekje për t’u përafruar me natyrën. Kjo hapësirë përfshin 3 anije të mbytura në mënyrë të kontrolluar nga autoritetet duke filluar nga rreth 50 vite më parë me synimin që të ‘banoheshin’ nga bota nënujore dhe kësisoj të mundesojnë një aventurë zhytjete të pashoqë https://www.youtube.com/watch?v=8lecOvdRxj4
 • Për më shumë kampionati botetor i Bathtub https://www.youtube.com/watch?v=MZJjiHo-wa0 zhvillohet në Nanaimo.
 • Victoria, cepi me i largët i ishullit të Vancouver është më pak se 1 orë e gjysëm larg.
 • Vetë Nanaimo ka peisazhin më mahnitës me bollëk natyror të gjelberimit dhe ujërëave lumor, liqenor, oqeanik dhe në formën e ujëvarave.
 • Për më shumë informacion https://www.tourismnanaimo.com/

Crown Albania është Organizatë Jofitimprurëse e regjistruar me vendim gjykate numër 957 në Dhjetor 2014, Nipt L51704451H.

Qendra është përfaqësuese e kontraktuar e më shumë se 150 shkollave publike dhe private ne Kanada. Ka një ofertë dhe një portë për interesin e të gjithëve ndërkohë që ne kemi në çdo rast në qëndër të vëmendjes ofrimin e mundësive të barabarta për studentet ekselentë Shqiptarë.

Assistenca jonë është 360 gradë, nga marrja e interesit tuaj, përftimi i ofertës deri në përfundimin e procedurave të vizës pranë Autoriteteve Emigratore.

Studimet jashtë Shqipërisë kërkojnë një planifikim në kohë dhe ne rekomandojmë që aplikimet të mos i lini për në moment të fundit, në mënyrë që të sigurohet një proces i kujdesshëm dhe i suksesshëm.