Englanders Scholarship Board Albania

30 contestants for 10 scholarships

Access to best British boarding schools

 • Candidates have to demonstrate high academic ability.
 • Maths and English tests apply.
 • The scholarships are awarded on merit only
 • Transparent rounds of selection

  Apply NOW

TOTAL COST

30.000 / 40.000 Pound

15,000 Pound per annum

 • ATTN no further scholarship applied * includes tuition, accommodation, food, laundry, most activities.
 • Does not include deposit (refundable on course completion), guardianship if required and/or administration fee.
 • The school fees per annum to be paid by the family for Englanders Scholarship winners 2023 will not be lower than 15,000 Pound.

Scholarship guaranteed for

  •  One or each of the two years of an IGCSE course.

  •  One or each of the two years of an A-level course.

  • One or each of the two years of an IB course.

  •  One Year Foundation Programme

APPLICABLE

 • September 2023 intake
 • GPA 9+ and fluency in English
 • OPEN to 9, 10 and 11 grade graduates 

UK boarding school locations

Within 30 minutes from all destinations except Exeter slightly more than half an hour.
□ Durham  □ London           □ Exeter      □ Southampton
□ Reading □ Cambridge    □ Norwich   □ Bath  

* If you are interested on another level of studies or a particular destination please contact us to enquire about options.


HOW TO APPLY

1) Start: apply online by sending to esba@crown.al

 •  passport
 • last academic year grades translated
 • any internationally recognized English test result obtained *applications received after April 30th 16:00 CET will not be considered

2 ) Be present at preliminary meeting

 • with your parent or legal guardian
 • sign application form and related documents

3) Exam day within a week

 • Present yourself with your passport,
 • The fee of the ESBA test is  100 Pound to be paid at the Bank account of Englanders CR. Upon test completion, on the test day 50% of the ESBA test fee will be refunded.

4) Know your result and move ahead

 •  make a preliminary interview with the board
 • If successful you will be awarded a Certificate of Scholarship
 •  you will be presented with a school that matches your aspirations

5) Final Actions

 • apply to the British school and achieve conditional offer
 • complete conditions of the offer
 • pass the interview with the UK boarding school
 •  present actual grades upon completion of academic year in Albania
 • prepare documents for visa application
 • apply for a visa

Englanders Scholarship Board Albania

Welcome to the online application portal for Englanders Scholarship Board Albania.

By submitting the following information you express your interest to participate in the merit based competition dedicated to talented students from Albania and the region.

Englanders Scholarship Board Albania secures reduced fixed tuition and boarding costs to best UK boarding schools.

The competition works on a ‘first come first served’ basis as places are limited to only 30 contestants who compete for 10 Englanders scholarships.

The competition includes some rounds of transparent selections including Maths and English tests followed by academic interviews.

Apply NOWRuajtja e shëndetit mendor në botën e koronavirusit

Dielli po shkëlqen dhe nuk ju lejohet të dilni nga shtëpia.

Ju keni studiuar shumë për muaj të tërë dhe tani nuk ka provime.

Prindërit tuaj janë jashtëzakonisht të zënë, por ata nuk po shkojnë në punë.

Gjatë kësaj periudhe të vështirë, një nga shqetësimet që është shfaqur në të gjithë botën është se si të qëndrojmë të shëndetshëm mendërisht kur shkollat dhe kolegjet janë të mbyllura. Për t’ju përgjigjur më mirë kësaj pyetje, kam punuar me një psikologe të diplomuar në Universitetin e Tiranës, Anila Qerosi, e cila më ka ndihmuar të kuptoj raportet e ekspertëve nga Universitetet e Oxford dhe Cambridge, në fushën e shëndetit mendor, shëndetit fizik dhe atij global, veçanërisht tek grupmosha e adoleshentëve dhe të rinjve.

Studentët në të gjithë globin u përballën papritur me një realitet shumë konfuzues. Rutinat e jetës së përditshme janë “asgjësuar” nga pandemia që po na prek të gjithë ne, dhe të përballesh psikologjikisht me këto ndryshime është po aq e vështirë sa të përballesh fizikisht me to.

Si duhet të përgjigjen të rinjtë ndaj sfidës së lockdown-it? Këshillat janë të qarta:

 • Qëndroni të informuar, por mos e teproni me lajmet

Lajmet në muajt e fundit kanë qenë potencialisht shqetësuese për të gjithë ne. Çështja kryesore është të jemi të mirëinformuar mirë, por jo të përqendrohemi më shumë seç duhet në të. Faktet e mbajnë situatën nën kontroll dhe ndihmojnë në minimizimin e frikës.

Ju mund të jeni rritur duke u mbështetur në mediat sociale për tu informuar, por ky nuk është burimi më i mirë – titujt e theksuar të lajmeve dhe keqinformimi i shpeshtë i mediave sociale mund të rrisin ankthin dhe të çojnë në përsëritje të pafund të historive alarmante. Në vend të kësaj, ne kemi nevojë për informacion të qetë, të saktë nga burime autoritare, siç është Organizata Botërore e Shëndetit, dhe në Mbretërinë e Bashkuar njerëzit e dinë që ata gjithashtu mund të mbështeten në pavarësinë e BBC-së për informacion të paanshëm. Me internetin është mjaft e thjeshtë të gjesh burime të besushme kudo që ju jetoni. Ka një incidencë më të madhe të virusit në Mbretërinë e Bashkuar sesa në Shqipëri, por gjendja shpirtërore e britanikëve vazhdon të mbetet e qetë. Shqipëria gjithashtu duket se e ka shmangur panikun.

 • Fokusohuni në diçka tjetër

Mendja jonë nuk mund të mbajë dy mendime në të njëjtën kohë. Ne nuk mund të frikësohemi për koronavirusin dhe në të njëjtën kohë të bëjmë detyrat e shtëpisë apo të mësojmë një gjuhë të re. Kështu që, sapo një mendim shqetësues t’ju vijë ndërmend, përpiquni të shpërqendroni veten – duke u marrë me diçka produktive apo argëtuese.  Në këtë mënyrë, shfrytëzoni çdo mundësi për të mësuar online, gjë që është shumë efektive jo vetëm për edukimin tuaj, por edhe për shëndetin tuaj mendor!

Për të praktikuar gjuhën angleze, provoni kursin e anglishtes në BBC

https://www.bbc.co.uk/learningenglish/english/hygiene/upperintermediate-syllabus

https://www.bbc.co.uk/learningenglish/english/hygiene/towardsadvanced-syllabus

ose www.busuu.com , ose mund të provoni aplikacionin Memrise në telefonin tuaj.

 • Planifikoni!

Edhe pse të gjithë kemi mësuar të pranojmë se jeta nuk është kurrë e sigurtë, ne funksionojmë më mirë kur ndiejmë që i kemi gjërat nën kontroll. Qeniet njerëzore janë “krijesa të zakonit” dhe ne jemi më të lumtur me rutinën dhe rendin në jetën tonë. Procesi i planifikimit na jep një ndjenjë të familjaritetit, rendit dhe kontrollit – kjo do të thotë që ne të dimë se çfarë po bëjmë tani, dhe se çfarë do të ndodhë më pas.

 • Gjumë, dietë dhe ushtrime

Provat për domethënien e këtyre tre inputeve në jetën tonë janë mbizotëruese. Kjo nuk vlen vetëm për aftësitë tona fizike, por edhe për shëndetin dhe forcën tonë mendore.

Prandaj vazhdoni të ngriheni dhe shkoni në shtrat në kohë të arsyeshme – vendosni alarmin dhe ngrihuni! Për t’u përshtatur me zona të ndryshme kohore, unë po jap mësim në orën 6 të mëngjesit çdo ditë, kështu që edhe unë shkoj në shtrat shumë më herët. Tetë orë gjumë, një dhomë gjumi e errët dhe të mos qëndroni vonë; këto janë rregullat e thjeshta! Kam ndryshuar edhe vaktet e mia të ngënies, dhe jam i kujdesshëm për të ngrënë në mënyrë të përshtatshme.

Aktiviteti fizik ndihmon në uljen e stresit në trupin tuaj, sidomos tashmë që nuk bëni lëvizjet rutinë shtëpi-shkollë, prandaj është e rëndësishme të bëni disa stërvitje. Bërja e ushtrimeve fizike duke filluar nga joga, palestra, e deri tek vallëzimi, rekomandohet çdo ditë e më shumë nga ekpertët e fushës.

 • Qëndroni në kontakt

Një studim mbi shpërthimin e SARS në vitin 2003 zbuloi se të qenit në karantinë shpesh çon në shfaqjen e simptomave të çrregullimit të stresit post-traumatik dhe depresionit, kështu që ne duhet të mbrohemi nga këto probleme të shëndetit mendor që tani. Pra, qëndroni në kontakt me njerëzit e tjerë, edhe nëse kjo është në distancë nga Skype, Zoom, Teams apo çfarëdo platforme që ju dëshironi.

Po sikur të bëheni pjesë e këtij kursi online së bashkë me miqtë tuaj?

https://www.classcentral.com/course/young-people-mental-health-9491

 • Dhe së fundmi… mos harroni se do të përfundojë!

Sado që të jeni në ankth, është e rëndësishme të kuptoni që kjo situatë nuk do të zgjasë përgjithmonë. Strukturoni dhe planifikoni të shfrytëzoni sa më shumë mundësitë tuaja pavarësisht sfidave aktuale. Mendoni se sa shumë do të argëtoheni kur gjërat të kthehen në normalitet.

Përzemërisht,

Stuart dhe Anila

Stuart Nicholson, (i diplomuar në Universitetin e Oxford, Cambridge dhe Edinburgh, ish Kryetar i Shoqatës së Shkollave të Pavarura, dhe bashkëthemelues i “Englander Scholarship”)

Anila Qerosi (e diplomuar në Universitetin e Tiranës, aktualisht administratore e shoqatës YWCA of Albania)